האם ידעתם שיותר ויותר אנשים בעולם המערבי מדווחים על כך כי הם סובלים מחרדות? זאת בנוסף למצבים נפשיים נוספים ששכיחותם עולה ועולה בשנים האחרונות, בייחוד עם העולם שהופך לדיגיטלי, כמו דיכאון, בדידות והפרעות טורדניות כפייתיות מסוגים שונים. מהי בעצם החרדה? תחושה כללית של לחץ וסטרס אל מול אירועים או מצבים פשוטים יחסית או אפילו מדומיינים שטרם התרחשו. חרדה עשויה להיות קלה וכרונית עד כדי דיכאון קל המלווה אותה, או עמוקה ואקוטית עד כדי התקפי חרדה המתבטאים בקשיי נשימה ולחץ בחזה. ישנן כל מיני דרכים שונות לטיפול בחרדה על סוגיה השונים וחלקם אף טבעיים ופשוטים ליישום. אחד מהם הוא ביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע. בואו ננסה להבין בדיוק מה הקשר בין פעילות גופנית לחרדה ואיך היא יכולה לסייע ולהקל על המצב.

יותר סרוטונין פחות חרדה

במהלך פעילות גופנית, המוח מפרישים הורמונים רבים וביניהם גם אנדרופינים וסרוטונין. ההורמונים הללו הם הדבר הטבעי ביותר להקלה על תחושות חרדה. חשוב לציין כי במקרים חמורים יותר של חרדה עמוקה צריכים לגשת לטיפול בחרדות בהקדם האפשרי, אך מי שסובל מחרדה כרונית קלה וגם מי שכבר מקבל טיפול תרופתי, יוכל להפיק המון רק מאימוני הכושר שמביאים להקלה במתח ובחרדה. מחקרים מצאו כי אימון גופני מפחית מתח בטווח הקצר של כמה שעות לאחריו ובטווח הארוך כאשר נכנסים לשגרה קבועה של אימונים.

הקשר בין ספורט לחרדות

שינה טובה מפחיתה מתח

מעגל קסמים שקשור רבות בעניין של חרדה הוא עניין השינה. מי שסובל מחרדה ישן פחות באופן כללי ובנוסף ישן שינה קלה, לא איכותית ובמקרים רבים אף רוויה בחלומות רעים ולא נעימים. שינה כזאת (או חוסר שינה בעצם) גורמת באופן ישיר לעוד יותר מתח וחרדה, מה שמביא לשינה פחות טובה בהמשך וכן הלאה. אחת הדרכים להתמודדות עם נדודי השינה היא כושר גופני. הגוף מפריש הורמונים נוספים שבעצם מעייפים אותו וגורמים למתאמנים לישון שינה עמוקה ואיכותית יותר. שינה טובה ואיכותית היא אחד הגורמים החשובים והעיקריים בהקלה על המתח והחרדה שאנשים חווים. מדובר בתוצר נהדר של פעילות גופנית שמביא רגיעה רבה, אפילו למי שאינו סובל מחרדות.

תחושת מסוגלות והישגיות

חרדה מטבעה נובעת הרבה פעמים מתחושת אי מסוגלות או חוסר יכולת של האדם להתמודד עם אתגרים שונים בחייו. העיסוק בפעילות גופנית, במיוחד כזו אשר מותחת את הגבולות אך לא באופן קיצוני מדי, מאפשרת לחזק את תחושת המסוגלות ובעצם להראות למי שסובל מחרדה שהוא מסוגל לעמוד ביעדים שהוא מציב בפניו. זהו שינוי פסיכולוגי משמעותי בעבור אנשים הסובלים מחרדה ודרך מצוינות להחזיר את הביטחון והדימוי העצמי הגבוה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *