להיות אמא דורש לא מעט השקעה, דאגה ושלל מחויבויות, אך חשוב לדעת שעוד משלב ההיריון צריך להתחיל לחשוב על הרך הנולד שבינתיים גדל לו מיום ליום, וזאת כי ישנה השפעה ישירה למזון שאוכלים, ועל כן כבר מהשבועות הראשונים חשוב לבחון מה מכניסים לפה, כאשר אם ההיריון מתוכנן, עדיף שעוד בטרם הכניסה להיריון (כשלושה חודשים לפני) נקפיד לשמור על המשקל (הכוונה היא להימנע ממשקל עודף) ועל נטילה של תוספים חיוניים, קרי חומצה פולית שמסייעת להתפתחות העובר. שנרחיב?
היו בשליטה מלאה
ראשית נציג שמחקרים רבים מצביעים על קשרים מוכחים בין תזונת האם שמצויה בהיריון לבין מצבו הנוכחי והעתידי של העובר, ואכן בין היתר יש רשלנות רפואית בהריון, כזו שנוגעת למעקב הרפואי אחר תזונת האם, לאי המלצה ראויה בתחום, לאי הפנייה לתוספים הנכונים וכדומה, כאשר באופן כללי רשלנות רפואית במהלך ההיריון לצערנו אינה זרה, ולו כי הרופא אינו הפנה את האם לבדיקות הרצויות, אינו העביר את הממצאים בין הגופים השונים, נתן המלצה מבלי להסביר מהן ההשלכות, אינו שמר על שקיפות מלאה אל מול ההורים וכדומה. מכאן שעל אישה בהיריון לסמוך על הרופא ובו זמנית להפעיל שיקול דעת, ועל כן ראוי להרחיב מה נכון לאכול וממה רצוי להימנע – כי ידע זה כוח ובמקרה זה ידע מהווה שכבת הגנה חשובה.
מעט אודות גוף האישה בתקופת ההיריון
במהלך ההיריון כמות הכדוריות האדומות שבדם עולה ואט אט מאגרי הברזל שבגוף האישה הולכים ואוזלים. מכאן שחשוב להיות במעקב ובעת הצורך לצרוך תוספי ברזל. בנוסף, הקפדה על צריכת מינרלים וויטמינים מסייעת למהלך היריון תקין ואף מסייעת לשמור על משקל תקין, אך על מנת שהוויטמינים אכן יספגו כראוי, חשוב לאכול מזונות שמסייעים לאיכות הספיגה.
מאכלים חשובים
מי שמחליטה להתבסס על תזונה ולהימנע מתוספות, תימצא המלצות מסודרות עבור כל ויטמין. כך למשל עבור חיזוק מאגרי הברזל מומלץ לאכול אגוזים, בשר וקטניות. עבור חיזוק העצמות מומלץ לאכול סרדינים, מוצרי חלב, ירקות מצליבים וטחינה. עבור עידוד מאגרי אומגה 3 מוטב לאכול דגים, קרי סלמון וטונה וכדומה. ייעוץ מקצועי ופרטני תמיד יעיל.
מאכלים שמוטב להשאיר בצד
לצד תזונה שמוטב להיצמד אליה בחודשי ההיריון כמו ירקות שחשוב לשלב בתזונה היומית, גם קיימת תזונה שממנה רצוי להימנע באותה תקופה, כזו שעשויה לסכן את שלום העובר. ממה יש להימנע? מבשר ודגים נאים – הם עלולים להכיל חיידקי ליסטרה. מביצים שאינן לגמרי מבושלות – עלולות להכיל חיידקי סלמונלה. ממוצרי גבינה שלא עברו פיסטור, ועל כן אין למהר לאכול כל גבינה שמגיעה מחו"ל או שמוגשת בסיור גבינות. לגבי קפאין, אין לעבור את כמות ה300 מ"ג ביום (בערך כ3 כוסות), ואל תשכחו שגם בקולה ובתה יש קפאין. מה עוד? הימנעו בתקופת ההיריון הן מאלכוהול והן מעישון.
לא בטוחים? מבררים!
נשמע כמו הרבה חומר לשנן? ובכן מהר מאוד תגלו שהרצון לשמור על העובר מכניס לתודעה את סך "כללי עשה ואל תעשה" ובנוסף, כולם ישמחו לסייע ולנדב טיפים. כמו כן, אם לא בטוחים, תמיד תחושו בנוח להציף שאלות. שיהיה מהלך היריון בריא וכמובן שגם טעים.